Afscheid van twee Toermalijn-Parels

Meer foto's?
Kijk zeker bij 'afscheid op de speelplaats' en 'afscheid aan de Glamuur'.


Uit Gazet Van Antwerpen van 28 juni 2024:

Juffen Myriam en Marijke bij afscheid vereeuwigd op Glamuur: “Samen meer dan eeuw op school doorgebracht”


Basisschool Toermalijn uit Sint-Jozef Olen heeft de juffen Myriam en Marijke een onvergetelijke laatste schooldag bezorgd. De dames gaan met pensioen, maar vanop de Glamuur gaan ze de school waar ze ruim een halve eeuw doorbrachten nog goed in het oog kunnen houden. “Het schilderwerk is een leuke verrassing en gelukkig zien we er nog jong uit.”


Myriam Valkiers en Marijke Van Hirtum wandelden zo’n 58 jaar geleden samen het schooldomein op. “We zijn allebei van Sint-Jozef Olen en hebben hier samen in de kleuterklas gezeten en nadien lager onderwijs gevolgd.” Na het afronden van hun studies aan de normaalschool in Herentals gingen Myriam en Marijke meteen als onderwijzeres aan de slag op hun oude school. Zo’n 41 jaar later leggen ze samen het krijtje neer.




“Eigenlijk ben ik al sinds 1 juni met pensioen”, zegt Myriam. “Maar ik kon het niet over mijn hart krijgen om de klas in de steek te laten één maand voor de vakantie. Ik wilde mijn laatste jaar afronden om dan samen met Marijke te kunnen stoppen.”

“We hebben onze job altijd met zeer veel plezier gedaan” verklapt Marijke. “De sfeer op school is hier altijd bijzonder geweest. En Myriam is al lang veel meer dan een collega. We trekken er weleens samen op uit en dat gaat niet veranderen.”


 

Directeur Ruben Veraghtert beseft dat hij een groot gat moet vullen. “Myriam stond in het eerste en Marijke in het tweede leerjaar. Hun engagement stopte niet als de bel ging. Ze waren ook betrokken bij de organisatie van eerste communies of de catechese. Hun leven stond volledig in het teken van de zorg voor de kinderen.
 

“Samen zaten ze meer dan een eeuw op onze school. Het is een schatting, maar ik vermoed dat ze zo’n 2.000 kinderen hebben gekend. Als je hier in de parochie ergens gaat aanbellen is de kans groot dat één van de bewoners ooit bij Myriam of Marijke in de klas hebben gezeten.”



De school zwaaide de twee juffen uit met een dansje en een lied. Er waren ook bloemen maar het strafste moest dan nog komen. Directeur Ruben liet de dames plaats nemen in een zetel die opgetild werd met een heftruck. Het ritje ging naar de Glamuur even verderop. Dat is de fabrieksmuur van Umicore waar kunstenaars een werk kunnen op aanbrengen.




“Omdat Myriam en Marijke leerkrachten zijn zoals die vandaag niet meer worden gemaakt vonden we dat ze een blijvende herinnering moesten krijgen. Lien Creations heeft voor ons de gezichten van onze collega’s op de muur geschilderd. Dat gebeurde ’s nachts en in het diepste geheim. De dames mochten immers niets te weten komen. We zijn blij dat dit gelukt is.”